vineri, 17 februarie 2023

Cele 7 carti pe care le-am citit in 2022

 

    Spre rusinea mea, nu sunt un cititor rapid si nu pot nici sa citesc mai multe carti in acelasi timp fiindca amestec actiunile. Ar fi cu adevarat bizar sa-l imaginez pe Hercule Poirot trmitand infractori la spanzuratore in Londra zilelor noastre si investigand alaturi de Cormoran Strike. Din cauza asta, nu am reusit sa citesc decat 7 carti in anul ce a trecut. Variaza in genuri si subiecte, dar, asa cum se spune in Anglia, varietatea condimenteaza viata. Astfel, am intocmit o lista cu toate cele 7 carti pe care le-am citit in 2022.

            1. "Intoarcerea Regelui" de J.R.R.Tolkien

   Anul a debutat in forta. "Itoarcerea Regelui" este un final ideal pentru orice serie: lasa un gust dulce-amarui si teme de refletie pentru orice cititor. Seria se incheie cu distrugerea Inelului si a puterii din spatele acestuia. Frodo continua cartea lui Bilbo, Aragorn este incoronat rege in Gondor, iar Legolas si Gimli pleca intr-o calatorie de-a lungul Pamantului de Mijloc. 

   Totusi, frumusetea unui astfel de roman este si in constructia acestuia. Tolkien descrie Pamantul de Mijloc asemea unui ghid de oras prin labiritul cladirilor istorice. Modul de creare a unor lumi, civilizatii si culturi cu limba si etnie proprie, este, uneori, mai interesant decat povestea in sine.

           2. "Cele 70 de minuni ale Chinei" de Jonathan Fenby

      Aceasta este o carte pe care o recomand oricui. Orice ahtitiat al istoriei, al artei si al filosofiei ar gasi ceva interesant in aceasta carte. 

    Este structurata in mai multe parti si subcapitole, fiecare ilustrand un aspect diferit al Chinei. De la dinastii si razboie la filisofie si arta, acesta le incorporeaza pe toate. Oricine apreciaza frumosul, va aprecia si aceasta opera.

   Ea garanteaza nu numai o calatorie in timp prin Orasul Interzis si Templul Cerului si al Pamantului ci si o ampla descriere a faimoaselor megalopolis-uri din modernitate precum Shanghai. Aceasta merita fiecare secunda din cele doua luni pe care le-am petrecut citind-o.  

                3."Arta razboiului" de Sun Tzu 

     In umila mea opinie, numele de "Arta razboiului" nu i se potriveste. Deoarece o puternica influenta a Taoismului se resimte in continutul ei, se poate spune ca este, mai de graba, un ghid ce indeamna spre mentinerea pacii.

   Evidentiaza mai ales principiul castigului obtinut fara a lupta, castig obtinut prin stratageme si strategie, cunoasterea terenuilui, a adversarului, a resurselor si a propriei armate. 

   Continua sa fie relevanta, chiar si dupa 2000 de ani, datorita  sfaturilor practice si a modului in care este scrisa. Oricine a avut parte de conflicte majore stie ca este mai bine sa fie oprite inainte de a incepe. Odata incepute, nu mai pot fi oprite si nu fac decat sa consume resursele ambelor parti si sa se agraveze. O lectura de cateva zile, care este inteleasa in cateva vieti.


                     4. "Silmarillion" de J.R.R.Tolkien

         Intr-adevar, acesta carte este o opera de "diamant". Prezinta geneza si inceputul istoriei pamantului de mijloc, de la Eru Iluvatar la sangeroasele razboie purtate pentru posesia acelor Silmarili.

       Ochiul antrenat sa citesca, intr-un fel, dincolo de text poate observa cu usurinta sutrsel de inspiratie ale acesi carti. Printe acestea se numara atat Edda cat si Biblia, depinzand prin ce lentile privim.

       Desi se poate considera ralativ greu de citit, consider ca este o lectura interesanta si o placuta introducere in lumea creata de Tolkien. Totusi, recomand citirea ei dupa "Stapanul Inelelor" pur si simplu de dragul stilului.

                5. "Fun Home" de Alison Bechdel 

        Exista, oare, pe lumea asta placere mai mare decat cea generata  de lecturarea unei autobiografii despre defectuoasa relatie a autoarei cu parintii ei? Nu, eu nu stiu sa existe asa ceva.

       Printr-un amestec de fictiune si realitate, cartea prezinta relatia autoarei cu familia ei si in special cu tatal ei, Bruce Bechdel. Un artist in toate sensurile cuvantului, moartea lui este invaluita in mister, desi aduce in lumina reflectoarelor un secret bine pastrat al sau. In opinia mea, antiteza dintre el si fiica sa, Alison, nu face decat sa sublinieze cate lucruri au, de fapt si de drept, in comun.

     Nu voi traduce titlul acestei carti deorce consider ca-i strica farmecul. Cartea este plina de jocuri de cuvinte intraductibile, iar asta-i unul din ele. 



                      6."Are You My Mother?" de Alison Bechdel

      Uneori, cand incep seria "de autor", nu ma mai pot opri. Asa s-a intamplat cu Alison Bechdel, desi nu am citit inca "The Essential Dykes to Watch Out For".

      Asta-i o carte care amesteca viata cotidiana, citadina  cu idei din studiile despre psihanaliza ale lui Donald Winnicott. Fiecare capitol isi primeste, astfel, titlul dupa un articol publicat de Winnicott. 

      Prin raportul autoarei fata de mama ei dar si prin situatiile particule prezentate, "Are You My Mother?" devine o carte ce se potriveste tuturos gusturilor. Sincer, nu trebuie neaparat sa fii queer sau Freud ca sa te regasesti sau sa intelegi faptele din ea.


                    7. "The Secret to Superhuman Strength" de Alison Bechdel

       Cea mai recenta carte a autoarei si ultima carte lecturata de mine anul trecut, "The Secret to Superhuman Strength" imbina mai multe genuri. Este, intai de toate, autobiografica dar este amestecata si cu filosofie.

     De la Buddhism la literatura, o opera despre sport le are pe toate. Totusi, in sport exista si o filosofie, indiferent de sport sau de regiunea unde a adpurut. Printr-o reflectie aspura omului modern, Bechdel accentueza atat placerea de a practica un sport cat si utilitatea acestuia in lumea cuntemporana. 



       Recomand acesta oricarui pasionat de sport sau oricui doreste sa inceapa sa practice unul. Fie o sa va deruteze teribil fie o sa va dea teme pentru contemplare, asta-i unul din putinele cazuri cand nu exista cale de mijloc.

      In incheiere, scriu ca poate am sa citesc mai mult anul acesta. Putine ma vor putea opri din "drumul meu spre conoastere absoluta". Spor la lectura!

   

sâmbătă, 11 februarie 2023

Introducere

          In ziua si in anul in care Robert Redford implinea fix 69 de ani, intr-un spital din Craiova, aparea pe lume un plod care urma sa fie cauza multor dureri de cap. Acel plod se intampla sa fiu eu, Bianca Vartan.

          Iata-ne aici, pe internet, pe un blog care abordeaza subiecte diverse, dar anost ilustrate. Am inceput acest blog fiinca mi-am dat seama ca este gratuit, simplu si interesant sa scrii asemea pagini. Asfel, pot spune ca acel scriitor Scotian din mine este, in sfarsit, satisfacut. 

         Subiectele promit a fi variate si, probabil, bilingve. Nimic nu intrece fascinatia mea pentru limba lui Shakespeare si pentru limbile sraine in general. De la geografie la filosofie, de la istorie si literatura la "Gambitul Damei", sper ca acest blog sa le cuprinda pe toate.  



Sonnets to Sell

 1. As If I Didn't Know What to Look For I see their faces through a fog, as if I didn't know what to look for Because voice & b...